Enzym

Dlaczego mamy kaca? – dehydrogenaza alkoholowa

Elemencik
Cotygodniowa porcja wiedzy

Weekend dobiega końca… Od jutra większość z was wraca do szkoły lub pracy, ale sięgnijmy pamięcią do piątkowej lub sobotniej nocy. Zapewne jeśli nie zostaliście kierowcą w towarzystwie, to nie obeszło się bez substancji spożywanej przez ludzi od wieków czyli alkoholu.

Czy zastanawialiście się kiedykolwiek:

  1. W jaki sposób organizm pozbywa się etanolu?
  2. Co powoduje kaca?
  3. Dlaczego jedni mają „mocną głowę” a inni nie, odnosząc się do spożywania alkoholu?
  4. Jakie są skutki uboczne spożywania alkoholu?
  5. Pozytywne strony spożywania niewielkich ilości alkoholu.

Zacznijmy więc od początku…

Etanol jako główny składnik napojów alkoholowych

Etanol (C2H5OH) główny składnik napojów alkoholowych może być wydalany z organizmu jedynie w formie zmetabolizowanej. Natomiast przemiany metaboliczne mogą przebiegać dwoma szlakami. Jeden z tych procesów przebiega w cytoplazmie i jest katalizowany przez dehydrogenazę alkoholową.

Dehydrogenaza alkoholowa jest enzymem przyspieszającym przekształcenie się etanolu do aldehydu octowego. Następnie wspomniany aldehyd jest utleniany do kwasu octowego, reakcja jest katalizowana przez dehydrogenazę aldehydową.

Co powoduje kaca?

Etanal jest związkiem bardziej toksycznym zarówno od etanolu jak i od kwasu octowego. Odpowiada również za skutki uboczne spożywania alkoholu zwane „kacem”.

A co z osobami które mogą „wypić więcej alkoholu”?

Osoby posiadające duże stężenie enzymu dehydrogenazy alkoholowej, są bardziej odporne na psychoaktywne działanie etanolu, dzięki czemu mogą wypić więcej alkoholu z zachowaniem umiarkowanej przytomności. Zwracając uwagę na fakt, że dehydrogenaza alkoholowa prowadzi do powstania aldehydu octowego, który jest bardziej toksyczny, osoby z „mocniejszą głową” mają silniejszego „kaca” oraz większą tendencję do popadania w alkoholizm.

Negatywne skutki spożywania alkoholu

Dodatkowo warto zaznaczyć, że spożycie alkoholu prowadzi do wzrostu NADH (Dinukleotyd nikotynoamidoadeninowy). Hamuje on glukoneogenezę i prowadzi do gromadzenia się mleczanów. W rezultacie może rozwinąć się hipoglikemia i kwasica mleczanowa. Nadmiar NADH uszkadza wątrobę, ponieważ powoduje nadmierną syntezę tłuszczów. Badania pokazują również, że nadmierne spożywanie alkoholu zaburza metabolizm witamin. Przykładem może być przekształcenie witaminy A w kwas retinowy, które nie zachodzi w obecności etanolu.

Pozytywne strony spożywania niewielkich ilości alkoholu

Spożywanie alkoholu w niewielkich ilościach ma również swoje pozytywne strony. Wraz z myślą Benjamina Franklina „Wino jest nieustającym dowodem, że Bóg nas kocha i lubi widzieć nas szczęśliwymi” korzystnie wpływa na socjalizacje i jest głęboko zakorzeniony w Polskiej kulturze.

Autor: Maciej Młodziejewski, ELEMENTUM

Jeśłi spodobał Ci się nasz artykuł to koniecznie polub nasz fanpage FB.

A jeśli zaciekawił Cię temat chemii organicznej i chciałbyś dowiedzieć się więcej o alkoholach, aldehydach i innych cząsteczkach to zapisz się na zajęcia indywidualne(korepetycje chemia) lub kurs grupowy z chemii organicznej i stań się ekspertem razem z ELEMENTUM.

Comments are closed.